
Prezentul plan de afaceri vizează înfiinţarea unei ferme de creştere a iepurilor în partea centrală a ţării şi îşi propune ca obiective principale pentru primii cinci ani de activitate:
- În primul an: obţinerea unui efectiv anual de 26.500 iepuri de valorificat;
- În al doilea an: creşterea efectivului iniţial cu 50%;
- În al treilea an: dublarea efectivului din al doilea an de activitate; înfiinţarea unei a doua ferme cu o capacitate asemănătoare;
- În al patrulea an: creşterea efectivului destinat sacrificării, pe ambele ferme, cu 500%;
- În anul al cincilea: construirea propriului abator; creşterea cu 800% a efectivului de sacrificat.
În planul de afaceri este preconizată o creştere pozitivă a pieţei pe care urmează să îşi desfăşoare activitatea societatea în cauză. Creşterea se va desfăşura pe perioada următorilor ani deoarece, în urma analizei de piaţă, s-a constatat că, la momentul actual cererea este mult mai mare decât oferta pentru carnea de iepure. Caracterul regăsirii produsului pe piaţa naţională este relativ limitat. În acest sens, considerăm că vom atinge un grad de ocupare al pieţei de cel puţin 15% începând cu al treilea an de activitate. Din anul al cincilea de activitate, odată cu deschiderea propriului abator destinat sacrificării efectivului de iepuri rezultat din producţia proprie din cadrul ambelor ferme, ne propunem să producem carne de iepure destinată şi exportului.
Printre principalele caracteristici şi beneficiile obţinute în urma consumului de carne de iepure evidenţiate în prezentul plan de afaceri se numără:
- nivelul scăzut al colesterolului din carnea de iepure, în comparaţie cu carnea de pui, porc, curcan sau vită;
- un procentaj mai scăzut al grăsimii din carnea de iepure în comparaţie cu carnea de porc, vită, găina, curcan;
- 63% din totalul acizilor graşi din carnea de iepure sunt acizi graşi nesaturaţi;
- carnea de iepure este bogată în proteine;
- carnea de iepure este recomandată în numeroase diete (dieta cu sodiu puţin, dieta pentru slăbit, diete pentru vârstnici) şi pentru bolile de inimă;
- nivelul caloriilor este mai scăzut în cazul cărnii de iepure (795), în comparaţie cu carnea de pui (810), de curcan (1190), de miel (1420), de vită (1440) şi cu cea de porc (2050);
- în comparaţie cu animalele a căror carne se consumă frecvent în momentul de faţă, mai exact cea de vită şi de porc, carnea de iepure este ferită de bolile specifice acestora;
- carnea de iepure este albă, uşoară, nu conţine grăsimi sau colesterol, este sănătoasă şi aromată;
- carnea de iepure este recomandată de toţi nutriţioniştii din lume;
- carnea de iepure este folosită la fabricarea mezelurilor superioare calitativ;
- carnea de iepure este bogată în aminoacizi esenţiali şi are un grad ridicat de digestibilitate;
Datorită beneficiilor sale, consumul de carne de iepure este recomandat tuturor categoriilor de vârstă. Cu toate că, în comparaţie cu alte sortimente de carne, preţul cărnii de iepure este mai ridicat, diferenţa nu este atât de mare sau inaccesibilă, iar consumul regulat de carne de iepure este puternic recomandat din punct de vedere nutriţional.
În ce priveşte competiţia, în urma analizei realizate în acest plan de afaceri s-a constatat că afacerea nu prea are concurenţa. Concurenţii direcţi, din punctul de vedere al efectivului de iepuri, nu sunt mulţi iar în zona de desfăşurare a activităţii concurența pentru acest tip de activitate este 0.
În prezentul plan de afaceri promovarea fermei va fi realizată prin contactarea directă a abatoarelor din ţară aflate în proximitate (foarte puţine la număr) şi a centrelor comerciale, şi prin atragerea unor posibili clienţi aflaţi pe piaţa externă. La nivel extern, oferta societăţii va fi prezentată în mediul online, prin intermediul site-ului www.alibaba.com. Prezentarea activităţii societăţii în întregime precum şi promovarea acesteia se va realiza prin intermediul unui website, redactat în 5 limbi de circulaţie internaţională. Campania de promovare din prezentul plan de afaceri va fi una agresivă şi va viza postarea constantă de anunţuri atât pe site-urile mari, destinate anunţurilor agricole, cât şi în toate ziarele destinate anunţurilor publicitare. Mai mult decât atât, pe site-urile cu un trafic de cel puţin 100 de mii de vizitatori lunari, vom opta pentru aplicarea de bannere publicitare. Promovările vor conţine oferta de carcase de iepuri şi preţul iepurilor pe kg sau în viu.
Ferma va fi construită pe un teren cu o suprafaţă totală de 3.000 metrii pătraţi, în conformitate cu normele aflate în vigoare. Ferma va fi racordată la utilităţile necesare iar accesul la fermă se va realiza pe drumul pietruit disponibil. Luând în considerare tendinţele “carnivore” ale iepurilor în momentul în care sunt ţinuţi împreună, construcţia va conţine cuşti metalice având următoarele dimensiuni: 0.8 m/ 1 m / 0.8 m. În aceste cuşti va fi ţinut efectivul matur de iepuri, în număr de 1.100. Puii de iepuri vor sta într-o cuşcă alături de mamă, până la atingerea vârstei de 45 de zile. Pentru o bună dezvoltare a iepurilor, construcţia va asigura condiţii optime de ventilaţie şi temperatură.
Pentru o desfăşurare optimă a activităţii fermei, în acest plan de afaceri este prevăzut ca şi personal: un manager, un contabil, 2 medici veterinari şi 10 îngrijitori. Angajaţii lucrează în regim normal de lucru, mai exact 8 ore/zi. Pentru asigurarea unei supravegheri constante a iepurilor şi pentru evitarea apariţiei unor eventuale incidente, medicii şi îngrijitorii lucrează în 2 schimburi. Managerul se ocupă de conducerea şi administrarea fermei, fiind şi unicul asociat. Mai exact, managerul este reprezentantul societăţii în relaţia cu autorităţile de stat şi cu terţii, având competențele necesare pentru a decide şi a acţiona în numele societăţii. În plus, managerul elaborează actele necesare pentru administrarea şi gestionarea societăţii, el poate utiliza fondurile financiare deţinute de societate şi poate deschide conturi în lei/valută, acestea fiind gestionate în conformitate cu obiectivele societăţii.
Valoarea investiţiei iniţiale în acest plan de afaceri este estimată la suma de 600.000 lei. O parte din sumă a fost obţinută cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile iar o parte a reprezentat contribuţia proprie a administratorului.