
În contextul creşterii notabile a pieţei româneşti de produse bio, precum şi a reglementărilor tot mai exigente în ce priveşte alimentaţia sănătoasă, activitatea de producţie a societăţii în cauză este subordonată constrângerilor privind producerea fructelor de pădure şi a legumelor de o calitate care să îndeplinească standardele europene.
Misiunea societăţii vizate în prezentul plan de afaceri este reprezentată de producţia şi comercializarea fructelor de pădure şi a legumelor, cu ajutorul unei tehnologii perfecționate constant, astfel încât să îndeplinească normele impuse la nivel european. În plus, societatea caută să ofere soluţii viabile şi calitative clienţilor săi. Printre principiile după care se ghidează societatea se numără încrederea şi respectul faţă de angajaţi, dar şi faţă de clienţi.
Produsele şi serviciile oferite de societatea comercială sunt:
- Producerea de culturi de tomate şi de ardei în solarii/răsadniţe;
- Cultura de castraveţi, plantaţi timpuriu în ghivece sau brazde, prin răsaduri;
- Plantarea verzei prin răsad;
- Plante aparţinând familiei de leguminoase: fasolea Aurie de Bacău;
- Obţinerea puieţilor de sparanghel;
- Producerea unei game variate de fructe de pădure: mure, coacăze, zmeură, căpşuni, afine, cătină şi trandafir de dulceaţă.
Pe viitor, societatea îşi propune extinderea culturilor din sere cu: salată, castraveţi lungi, morcovi şi conopidă.
Strategia de dezvoltare a societăţii în acest plan de afaceri este concentrată pe următoarele domenii cheie:
- dobândirea cunoştinţelor specifice necesare privind tehnologiile performante;
- dotarea cu tehnologii şi echipamente performante;
- extinderea activităţii de producţie către noi pieţe.
Prin intermediul acestor strategii se doreşte creşterea competitivităţii pe piaţa serviciilor cu specific agricol. În acest sens, societatea urmăreşte ca serviciile şi soluţiile oferite clienţilor să fie eficiente, calitative şi conforme cu standardele europene.
Prezentul plan de afaceri îşi propune ca obiective:
- valorificarea produselor proprii unui număr ridicat de consumatori, care să includă şi patiserii, cofetarii, restaurantele, fabricile destinate producţiei de produse cosmetice, de sucuri sau de siropuri;
- reducerea timpului necesar producţiei unei lucrări;
- încheierea de parteneriate la nivel extern, cu clienţi care deţin unităţi de profil alimentar;
- creşterea continuă a numărului de clienţi; valorificarea produselor şi pentru clienţii aflaţi în afară judeţului Cluj;
- creşterea anuală a profitului procentual.
După cum a fost menționat anterior, echipamentele şi tehnologia performanta se afla la baza funcţionarii, dezvoltării şi creşterii activităţii acestei societăţi, datorită preciziei, reducerii timpului necesar producţiei şi reducerii costurilor necesare prestării serviciilor.
Acest plan de afaceri a identificat următoarele surse de risc:
- Factorii macroeconomici – mai exact influenţele economice în general, influența mediului de afaceri şi a legislaţiei asupra afacerii în cauză. Cu toate că se preconizează o creştere economică scăzută în următorii ani, afacerea nu va fi afectată în mod negativ de regimul taxelor sau de oscilaţiile inflaţiei din cel puţin două motive: strategia folosită faţă de concurenţă va fi una de gherilă care presupune atragerea clienţilor existenţi şi acapararea pieţei existente prin furnizarea unui produs/serviciu cu o calitate premium; produsele furnizate de societate sunt de primă necesitate din punct de vedere alimentar.
- Piaţa – având în vedere că societatea va acoperi o nişă care nu este deloc abordată de către ceilalţi furnizori, mai exact produsele bio de calitate premium, piaţa nu reprezintă un risc crescut. Mai mult decât atât, în cazul apariţiei unui competitor pe această nişă, societatea va avea întâietate.
- Tehnologia – acest risc este scăzut, considerând faptul că societatea şi-a exprimat intenţia de a acorda o atenţie sporită inovării şi s-a impus totodată pe piaţa cu tehnologii performante şi certificate la nivel internaţional.
- Riscul factorilor interni – are în vedere personalul şi capacitatea de management a fondatorilor societăţii. Având în vedere numărul redus al personalului şi uşurinţa utilizării tehnologiei societăţii, riscul legat de factorii interni este unul redus. Mai mult decât atât, capacitatea de adaptare la situaţii de criză este una ridicată, problemele fiind rezolvate în cel mai scurt timp pentru a nu influenţa negativ servirea clienţilor.
În ce priveşte analiza pieţei, prezentul plan de afaceri a evidenţiat o necesitate din ce în ce mai acută a serviciilor agricole deoarece piaţa existentă în România este predominată de produse provenite din import. În acest sens, societatea îşi propune să dezvolte domeniul serviciilor agricole prin furnizarea de produse tradiţionale, calitativ superioare celor provenite din export.
Investiţiile necesare în acest plan de afaceri au în vedere achiziţionarea tehnologiilor şi echipamentelor performante necesare unei producţii care să îndeplinească standardele impuse la nivel european. În acest sens, investiţiile vor viza achiziţionarea serelor cu schelet din aluminiu, materialelor necesare acoperirii serelor, firelor electrice, sistemelor de irigaţie, ţevilor necesare încălzirii, aparatelor necesare pentru incalzire-racire şi solul (care va fi fertilizat cu bălegar şi compost).
Avantajul faţă de competitorii existenţi este dat de calitatea produselor şi serviciilor. Calitatea produselor oferite este datorată fertilizării naturale a solului cu bălegar şi compost iar calitatea serviciilor este asigurată de tehnologiile performante utilizate în producţie.
Promovarea în acest plan de afaceri va fi realizată cu ajutorul materialelor publicitare, în special pliante şi broşuri, prin intermediul canalelor electronice şi prin recomandările făcute de clienţii mulţumiţi în special. Mai mult decât atât, activitatea firmei precum şi produsele acesteia vor fi detaliate şi promovate prin intermediul unui website.
Planul de afaceri a estimat valoarea investiţiei iniţiale (incluzând amenajările, echipamentele şi marfa) la suma de 119650 €.