
În urma analizei realizate în acest plan de afaceri, s-a constatat o recesiune semnificativă în ceea ce privește piaţa turistică din România. Aceasta recesiune a fost evidentă încă din anii ‘90, când activitatea şi clientela hotelurilor a început să fie tot mai redusă odată cu scăderea nivelului de trai. În acest context, turismul nu a mai adus profit iar investitiile în acest segment au fost din ce în ce mai rare și mai scăzute.
Astfel, societatea prezentată în acest plan de afaceri îşi propune să desfăşoare o activitate de turism. Activitatea societăţii este centrată exclusiv asupra clienţilor. În acest sens, societatea a realizat un studiu de piaţă în urma căruia au fost evidenţiate următoarele nevoi ale clienților în ce priveşte serviciile unei agenţii de turism:
- Preţuri accesibile: societatea va trata fiecare client în mod diferit, în funcţie de posibilităţile şi nevoile sale, oferindu-i oportunitatea de negociere a preţurilor.
- Redescoperirea ţării: având în vedere faptul că România deţine numeroase atracţii turistice, agenţia turistică de faţă va oferi românilor oportunitatea de a redescoperi locurile cele mai frumoase ale ţării: Cheile Bicazului, Castelul Peleş, mănăstirile, peşterile din Munţii Apuseni, Delta Dunării, etc.
- Condiţii speciale: agenţia de turism îşi propune să satisfacă cele mai exigente şi pretenţioase cerinţe ale clienţilor săi, oferind servicii de cea mai înaltă calitate.
- Bonusuri de fidelitate: agenţia de turism va acorda o atenţie specială fiecărui client în parte, pentru a-l fideliza şi va oferi reduceri şi facilităţi clienţilor care apelează constant la serviciile sale.
Societatea îşi propune, prin prezentul plan de afaceri, îndeplinirea următoarelor obiective:
- Pe termen scurt (6 luni): deschiderea a trei agenţii în trei locaţii diferite, creşterea numărului colaboratorilor, amortizarea sumei investite în deschiderea afacerii, promovarea agenţiei, obţinerea unei cote de piaţă crescute;
- Pe termen mediu (12 luni): deschiderea a încă două agenţii în alte două oraşe, creşterea numărului de colaboratori, promovarea noilor campanii, reinvestirea profitului obţinut, creşterea cotei de piaţă;
- Pe termen lung (18 luni): extinderea pe plan internaţional, eficientizarea serviciilor, reîmprospătarea imaginii agenţiei;
Analiza de piaţă a evidenţiat atuurile agenţiei în cauză, mai exact: orientarea spre client, serviciile oferite sunt variate, preţurile serviciilor sunt negociabile (cu posibilitatea plătirii acestora în rate), seriozitatea şi profesionalismul. Un punct slab al firmei, mai ales pentru perioada incipientă, este reprezentat de lipsa sediilor de reprezentanta la nivelul ţării. Cu toate acestea, după cum reiese şi din obiectivele stabilite, agenţia îşi propune să remedieze acest aspect. În ce priveşte oportunităţile afacerii, sunt anumite condiţii favorabile lansării pe piaţă, precum sezonul (de mers la mare; de mers la ski) sau sărbătorile ( de exemplu 1 Mai, Sfântul Valentin). Riscurile şi ameninţările existente sunt reprezentate de nivelul de trai scăzut, legislaţia imprevizibilă, inflaţia sau concurenta ilicită.
Publicul ţintă al acestui plan de afaceri este reprezentat de tinerii de 16-23 de ani şi de persoanele de 35-45 de ani. Prima categorie de vârsta nu are pretenţii în ceea ce priveşte condiţiile de cazare şi preferă perioadele mai lungi de concediu. A doua categorie de vârstă preferă perioadele mai scurte de şedere, dar are pretenţii mai mari în ce priveşte condiţiile oferite. Agenţia va căuta să îşi satisfacă pe deplin clienţii, astfel încât aceştia să revină şi să ofere recomandări favorabile în scopul atragerii de noi clienţi.
Activitatea agenţiei este coordonată de un administrator. În scopul funcţionarii şi dezvoltării continue a societăţii, au fost angajaţi 2 ghizi cu rolul de agenţi turistici. Aceştia din urmă se vor ocupa cu elaborarea programelor turistice, promovarea programelor prin intermediul şcolilor şi liceelor şi promovarea afacerii prin intermediul emisiunilor de radio. Agenţii turistici vor fi pregătiţi în domeniu prin intermediul unui curs de formare şi vor primi comision la vânzare. Agenţia va mai avea că personal o secretară şi un contabil cu jumătate de normă.
Pentru transportul călătorilor şi pentru organizarea excursiilor de o zi destinate elevilor şi studenţilor, agenţia va închiria 3 autocare prin intermediul unui contract de colaborare cu o firmă străină.
Promovarea agenţiei se va realiza prin intermediul spoturilor video şi audio, prin canalele media ale ţării, prin participarea la diferite emisiuni TV şi prin sponsorizarea oferită diferitelor evenimente sau personalităţi. Preţurile vor ţine încă de la început cont de client, astfel încât acesta să fie mulţumit de raportul preț-calitate. Vânzarea serviciilor se va realiza atât la sediul firmei sau prin agenţii de vânzări, cât şi în mediul online.
În urma analizei SWOT a agenţiei, realizată în acest plan de afaceri, au fost scoase în evidenţă următoarele:
- Puncte tari: oportunitatea de dezvoltare pe termen mediu şi lung, dorinţa de perfecționare, calitatea serviciilor oferite, preţurile accesibile, relaţiile favorabile cu partenerii, promovarea, situaţia financiară favorabilă;
- Puncte slabe: nivelul redus de experienţă, faptul că agenţia se află încă în stadiu incipient pe piaţă, lipsa unui parc auto, numărul redus de persoane, segmentele de piaţă neexploatate;
- Oportunităţi: implicarea şi entuziasmul angajaţilor, tineretul care apelează la serviciile agenţiei, importanța acordată istoriei şi geografiei în şcoli;
- Ameninţări: concurența, inflaţia, puterea de cumpărare scăzută.