
Ideea de afaceri a apărut în urma creşterii substanţiale a cererilor în domeniul hotelier.
Acest plan de afaceri vizează extinderea hotelului vizat şi îşi propune în acest sens următoarele obiective:
- extinderea capacităţii restaurantului prin construirea unei anexe, astfel încât numărul persoanelor să crească de la 130 la 200;
- creşterea constantă a calităţii serviciilor oferite;
- extinderea activităţii prin construirea unui al doilea sediu, deoarece este estimată o creştere de până la 50% a cererilor în următorii 3-4 ani.
Activitatea hotelului din prezentul plan de afaceri este destinată persoanelor cărora le place liniştea, care vor să evadeze din agitaţia oraşului şi să se relaxeze, dar şi celor care vor să admire frumuseţea munţilor Pădurea Neagră şi să petreacă timp în natură. Echipa hotelului este caracterizată prin profesionalism şi este pregătită să asigure nevoile atât a oaspeţilor veniţi în scop business, cât şi a celor veniţi în scop personal, a turiştilor sau persoanelor venite în vacanţă.
Personalul hotelului a fost format iniţial din 12 angajaţi, urmând ca pe parcurs să ajungă la 30, datorită cererii ridicate. Personalul principal, după cum este prezentat în acest plan de afaceri, este format din: 1 manager general, 2 directori generali specifici şi 1 director general pe restaurant.
Planul de marketing prevăzut în acest plan de afaceri cuprinde:
- Clienţii hotelului: aceştia sunt persoane fizice, persoane juridice sau firme de exerciţiu;
- Furnizorii hotelului: alte firme de exerciţiu;
- Concurența: din punct de vedere al zonei, concurența este una ridicată datorită potenţialului turistic crescut. Cu toate acestea, seriozitatea, profesionalismul şi serviciile de calitate oferite ne poziţionează printre primele opţiuni ale clienţilor sau turiştilor. Mai mult decât atât, hotelul dispune de o renumită ciocolaterie şi de un salon de înfrumuseţare.
- Promovarea: este realizată prin intermediul fluturaşilor publicitari, bannerelor, cataloagelor, pliantelor, afişelor, prin intermediul parteneriatelor educaţionale de tipul “Ziua Porţilor Deschise”, prin lectoratele cu părinţii, prin site-ul şcolii sau prin promovarea în cadrul evenimentelor în care este implicat Colegiul Economic “Transilvania”. Mai mult decât atât, hotelul deţine un website în limba engleză, destinat informării clienţilor cu privire la serviciile oferite şi la împrejurimi.
În ce priveşte resursele, hotelul deţine produse specifice domeniului de activitate, provenite fie de la furnizori, fie de la sponsori. Pentru o mai bună desfăşurare a activităţii, hotelul are nevoie de resurse financiare în valoare de 60.000 lei, destinate investirii în aparatura necesară funcţionării, precum şi de resurse umane (cameristă şi recepționeră).
În contextul unei evoluţii constante din punct de vedere al tehnologiei, hotelul din prezentul plan de afaceri a fost dotat cu aparatură calitativă. În plus, în ce priveşte mediul înconjurător, hotelul a făcut demersurile necesare în scopul reciclării şi folosirii produselor biodegradabile.
Planul financiar al hotelului prevede o creştere a profitului obţinut în următorii 3-4 ani, cu aproximativ 50%. Profitul obţinut apoi va fi reinvestit în scopul extinderii restaurantului cu încă 50 de locuri.