
În momentul de faţă, pe piaţa agricolă, cererea de miez de nucă depăşeşte cu mult oferta. Prin intermediul acestui plan de afaceri se doreşte înfiinţarea unei plantaţii de nuci moderne, a cărei material săditor să fie certificat. Produsul afacerii este reprezentat de nuc, a cărui producţie principală (miezul de nucă) şi secundară (lemn, frunze, rădăcină) reprezintă materii prime importante pentru mai multe ramuri ale industriei.
În urma analizei pieţei realizată în acest plan de afaceri s-a constatat că acest produs este foarte aşteptat pe piaţă şi va fi bine primit, putând fi utilizat în numeroase industrii, de la cea alimentară, uşoară sau chimică până la cea farmaceutică. Miezul de nucă este un aliment benefic pentru sănătatea organismului omului deoarece previne sau ameliorează numeroase afecţiuni (diminuează nivelul de stres, previne cancerul mamar, reduce durerile reumatice, etc.), având în compoziţia sa acizi graşi Omega 3, arginină, fibre, vitamina E şi minerale.
Având în vedere că piaţa pe această ramură este încă în dezvoltare, avantajele afacerii sunt date de oferirea de produse de nuci obţinute din cele mai bune soiuri, la un preţ mai scăzut decât cel de pe piaţa existentă în momentul de faţă. Vânzarea produsului se va realiza prin intermediul distribuitorilor, care vor avea la dispoziţie atât mostre de produs cât şi comision la vânzare. Şefilor de vânzări li se va face o instruire în acest domeniu, pentru a li se aduce la cunoştinţă calitatea şi beneficiile produsului, pentru a-l putea prezenta şi vinde. Instruirea va avea loc atât în momentul angajării cât şi ulterior, în conformitate cu cerinţele pieţei aflate în continuă schimbare. Preţul iniţial al produsului va fi stabilit sub nivelul pieţei, urmând să crească pe parcurs.
Promovarea produsului şi implicit a afacerii în prezentul plan de afaceri se va realiza prin intermediul reclamelor mass-media, promoţiilor şi ofertelor în marile centre comerciale; prin intermediul şefilor şi agenţilor de vânzări, prin strategia door-to-door; dar şi prin prezentarea cât mai atractivă şi practică a produsului. Se vor obţine toate stasurile şi avizele (de mediu, pompieri, resurse umane, etc.) necesare producţiei produsului.
Producţia va fi organizată în următoarele compartimente: aprovizionare, fabricaţie, control şi calitate, întreţinerea nucului şi întreţinerea echipamentelor. Aprovizionarea este responsabilă cu ţinerea evidenței materiei prime care intră şi care iese. Fabricaţia este responsabilă cu ţinerea evidenței materiei prime care intră, a stocului de produse finite obţinute în urma procesului şi a fluxului tehnologic general. La control sunt verificate, din punct de vedere al calităţii, produsele finite obţinute şi sunt hotărâte produsele destinate vânzării. Compartimentul destinat întreţinerii utilajelor este unul tehnic, mecanic, al cărui rol este să se asigure că utilajele şi echipamentele necesare se afla într-o condiţie bună de funcţionare.
Vor fi angajaţi şefi de compartimente pentru fiecare compartiment de producţie. Aceştia vor avea experienţă în domeniu şi competența de a-şi alege şi angaja muncitorii, în funcţie de necesarul de angajaţi, stabilit în organigrama societăţii. Furnizorii produsului vor fi puţini, vor avea contracte încheiate pe termen lung iar plata se va face în termen de o lună de la livrarea materiei prime.
Firma va fi organizată, după cum este menţionat în acest plan de afaceri, astfel:
- Conducerea firmei – va fi reprezentată de Adunarea Generală a Asociaţilor.
- Consiliul de Administraţie – format din fondatorii firmei.
- Conducerea operativă a societăţii – va fi reprezentată de directorul general.
Din punct de vedere financiar, vânzarea produselor pe piaţă va asigura veniturile firmei. Departamentul de producţie alături de cel de contabilitate vor controla costurile estimate, în încercarea de a le reduce în permanenţă. Asigurarea fluxului de numerar se va realiza la început prin intermediul fondurilor europene şi prin aportul propriu al membrilor fondatori, urmând să fie asigurat apoi prin încasările obţinute din vânzarea produsului. Un soi bun de nuc, de origine franceză, denumit Lara, are un nivel de productivitate ridicat (6-8 tone/hectar). Costurile înfiinţării unei plantaţii de nuci de acest soi sunt între 15.000 şi 20.000 EUR, inclusiv costurile achiziţiei, lucrărilor agricole necesare plantaţiei şi demersurilor necesare pentru combaterea bolilor şi a dăunătorilor specifici.
Conform acestui plan de afaceri, investiţia iniţială se va amortiza după 2 ani de la intrarea plantaţiei pe rod. În plus, rentabilitatea plantaţiei se va dovedi cu până la 35-40 de ani de la înfiinţare iar în cazul desfiinţării plantaţiei, lemnul de nuc obţinut va putea fi valorificat pe piaţa externă, ca materie de bază în producerea mobilei.