
Prezentul plan de afaceri vizează extinderea şi amenajarea unei ferme pomicole din Judeţul Prahova şi îşi propune ca obiective generale: setarea unor priorităţi care să urmărească soluționarea problemelor de dezvoltare existente; stabilirea viziunii necesare unei dezvoltări durabile prin implicarea tuturor sectoarelor comunităţii; evaluarea tuturor opţiunilor strategice; creşterea activităţii atât în agricultură, comerţ şi industrie, cât şi în servicii; eficientizarea administrării bunurilor ce aparţin de patrimoniul comunităţii; creşterea şi consolidarea gradului de ocupare al forţei de muncă, a categoriei Întreprinderilor Micro, Mici şi Mijlocii (IMM) care activează în domeniul producţiei şi oferirea de soluţii viabile problemei privind gestionarea şi eliminarea controlată a deşeurilor toxice şi periculoase de provenienţă industrială; stabilirea unor activităţi de performanţă, nepoluante, înzestrarea proceselor de fabricaţie cu tehnologii noi şi recuperarea micii industrii; asigurarea continuităţii şi siguranţei în alimentarea cu gaze naturale printr-un sistem durabil; reabilitarea şi extinderea serviciilor de canalizare şi a celor de alimentare cu apă; precum şi reabilitarea şi modernizarea drumurilor.
La elaborarea planului de afaceri s-a avut în vedere creșterea nivelului de trai prin crearea unor noi locuri de muncă şi prin extinderea fermelor agricole; flexibilitate, pentru a permite adaptarea la schimbări; oferirea unor oportunităţi pe sectorul privat; protejarea şi biodiversităţii şi habitatului natural.
Un rol important în realizarea obiectivelor propuse anterior îl are Primăria. Ca autoritate publică, Primăria trebuie să elaboreze acțiunile necesare în scopul atragerii resurselor financiare, mobilizării resurselor umane și realizării cadrului administrativ de alocare a responsabilităților.
Printre modalităţile principale de realizare a strategiei necesare unei dezvoltări durabile se află: ușurarea procesului de dezvoltare economică la nivel local; îmbunătăţirea managementului în cadrul administraţiei locale; îmbunătăţirea mecanismului de stabilire a bugetelor la nivel local; asigurarea dezvoltării parteneriatului între sectoarele public-privat şi asigurarea unei mai bune reprezentări a intereselor cetăţenilor în procesele de luare a deciziilor. Acestea vor fi puse în aplicare atât de Primăria comunei, cât şi de Consiliul Local.
Bugetul general reflectă o convenție între nevoile comunităţii şi modalitățile prin care este posibilă satisfacerea acestora. Din această cauză, resursele financiare limitate sunt repartizate după criterii clare şi complexe iar sumele obţinute din surse proprii şi atrase sunt destinate spre a fi folosite cât mai eficient.
Produsele legumicole şi fructele deţin o poziţie prioritară în alimentaţia omului deoarece asigura aportul necesar de vitamine, săruri minerale, glucide şi lichide necesare activităţii fiziologice normale a organismului uman. Fructele şi legumele sunt recomandate constant de către cadrele medicale pentru îmbunătăţirea sau menţinerea stării normale de sănătate. De aici reiese potenţialul deosebit pe care îl au fermele pomicole.
Cu toate acestea, analiza pieţei a evidenţiat o scădere a suprafeţei livezilor din ţară cu 40% în comparație cu cea înregistrată înainte de 1989. Mai mult decât atât, în urma unui inventar făcut pe baza datelor din teren şi încheiat recent, s-a constatat că suprafeţele de teren în exploatare sunt cu alţi 40% mai reduse decât cele din scriptele Ministerului Agriculturii. În lumina acestor informaţii, putem înţelege de ce în 2005 s-au exportat 9.000 tone de fructe în UE (în special prune, cireşe, vişine), în timp ce importurile au urcat la 168.000 tone.
În comparaţie cu luna octombrie 2006, în următoarea lună preţurile de consum au crescut cu 1,1% în general, cu 1,3% la produsele alimentare, cu 1,2% la produsele nealimentare şi cu 0,3% la tarifele serviciilor. În ce priveşte produsele alimentare, s-au înregistrat creşteri mari la ouă (+23,5%), legume şi conserve de legume (+2,8%) şi la fructe proaspete (+2,0%).
Fructele nu sunt importante doar din punct de vedere al alimentaţiei omului, ci şi din punct de vedere social şi economic. Astfel, din punctul acesta de vedere, importanța culturii pomilor poate avea în vedere următoarele aspecte: valorificarea pe piaţa la nivel intern şi extern; materie de bază pentru industria prelucrătoare; funcţie de conservare a solului; oferă unei părţi din populaţie prilejul de a se ocupa cu activităţi pomicole. Fructele se numără totodată printre produsele româneşti de interes pentru exportul în UE. Exportul fructelor (printre altele) se realizează fără taxe vamale de import, în cantităţi nelimitate.
Românii consumă aproximativ 50 kg de fructe pe an. După recomandarea medicilor, aceştia ar trebui să consume o cantitate cel puţin dublă. În 2005, consumul de fructe a fost de 59 kg pe cap de locuitor, în 2004 a fost de 54 kg iar în 2002 de 45 kg. În 2003, când producția a atins un record anual, consumul a fost de 57 kg pe cap de locuitor.
O politică ce vizează dezvoltarea economică trebuie să asigure atingerea a trei obiective principale: creşterea nivelului de trai (venituri ridicate, număr ridicat de locuri de muncă, o mai mare importanță acordată valorilor culturale şi umaniste), oferirea de noi posibilităţi pentru realizarea şi distribuţia bunurilor destinate satisfacerii nevoilor aflate la baza vieţii, precum şi creşterea nivelului oportunităţilor economice şi sociale.
Realizarea unei ferme pomicole reprezintă o oportunitate pentru comuna în cauză. Finanţarea prezentului plan de afaceri se va realiza prin parteneriat public-privat: Consiliul Local va concesiona terenul necesar iar partenerul va realiza investiţia din surse proprii sau atrase.
În prezentul plan de afaceri am avut în vedere câteva date tehnice şi financiare: lucrări destinate pregătirii terenului, înfiinţarea plantaţiilor pomicole şi viticole sau reabilitarea celor existente; lucrări destinate defrişării, pregătirii solului sau înfiinţării plantaţiilor perene; construirea sau extinderea și modernizarea clădirilor operaţionale; construirea sau modernizarea utilităţilor (ateliere de reparaţii sau de adăpostire a utilajelor, sere, clădiri de birouri pentru fermă, etc.); utilaje agricole, echipamente agricole şi instalaţii noi, incluzând cheltuielile de montaj; utilaje agricole noi; unelte (tractoare; mașini agricole, combine, mijloace de transport, etc.); achiziţionarea materialului săditor pentru plantaţii; distanţele de plantare specifice.
După cum rezultă din analizele prezentului plan de afaceri, comuna prezintă un potenţial agricol crescut, deoarece deține o fermă pomicolă în suprafaţa de 180 ha şi dorește extinderea acesteia la 300 ha.
Extinderea fermei va oferi comunei avantaje precum: creşterea economică; dezvoltarea unor activităţi economice; creşterea și consolidarea gradului de ocupare a forței de muncă; dezvoltarea agriculturii pe termen lung; promovarea și dezvoltarea unei economii rurale viabile; precum şi avantaj competitiv oferit prin intermediul preţului produselor ecologice (fiind cu 20-60% mai mari) şi prin cererea în creștere pe piaţa internă și externă.
Pentru înfiinţarea fermei pomicole este necesară o investiţie iniţială de 185.000€, iar recuperarea acesteia va depinde de politica de amortizare aplicată de conducerea acesteia.