
Întreprinderea vizată în acest plan de afaceri urmăreşte iniţierea unei afaceri a cărei activitate principală este reprezentată de creşterea puilor şi comercializarea cărnii de pui. Activitatea destinată creşterii de pui va fi împărţită în 2 cicluri de producţie la început, urmând ca mai apoi să fie împărţită în 6 cicluri de producţie pe perioada unui an. Vor fi achiziţionaţi 25 mii de pui într-un ciclu de producţie. Primul ciclu de producţie se va desfăşura în perioada septembrie-octombrie. Considerând că mortalitatea puilor va fi de 4%, aproximativ 24 mii de pui vor putea fi sacrificaţi şi trimiși pentru a putea fi comercializați. Carnea obţinută va fi comercializată în proporţie de 100% sub formă de pui întregi.
Valoarea investiţiei iniţiale din prezentul plan de afaceri este estimată la 687,500 lei. Din această sumă, 562,500 lei vor fi asiguraţi cu ajutorul unui credit bancar, suma fiind destinată exclusiv procurării de utilaje pentru creşterea puilor, iar 125,000 lei vor reprezenta contribuţia proprie a celor patru fondatori ai întreprinderii, suma fiind destinată exclusiv procurării încăperii.
În urma analizei activităţii economice realizate în prezentul plan de afaceri s-a prevăzut o situaţie economică favorabilă a întreprinderii, pe durata acordării creditului. În conformitate cu calculele realizate de întreprindere, investiţia va fi amortizată de profitul net până la acoperirea integrală, în aproximativ 5 ani de funcţionare. După această perioadă, profitul obţinut va putea fi utilizat pentru extinderea afacerii.
În scopul unei bune desfăşurări a activităţii, întreprinderea va procura încăperile şi terenurile deţinute de o fostă fermă de vite. Încăperile deţin deja toate utilităţile necesare (apă, gaz, energie electrică) iar cheltuielile destinate reparaţiei sunt scăzute. Pe lângă asta, întreprinderea va mai procura şi utilajele necesare creşterii puilor, necesarul de hrană (porumb, grâu, şrot de soie, şrot de floarea-soarelui, premixuri), precum şi 2 hale. Utilajele destinate creşterii puilor vor dispune de tehnologii moderne destinate creşterii sănătoase şi armonioase a acestora şi vor fi amplasate într-o încăpere specială. Hala va asigura spaţiul necesar creşterii a 25,000 de pui şi va deţine un sistem de încălzire (pentru a-i permite să lucreze şi în perioada rece), un sistem de ventilaţie şi un sistem de creare a microclimei.
Succesul prezentului plan de afaceri se datorează următorilor factori: cererea uriaşă pentru produsul oferit, prezența consumatorilor stabili ai produsului şi existenţa perspectivelor de extindere ale afacerii (crearea unui abator, a unui ciclu închis de producţie sau achiziţionarea utilajelor destinate tocării de carne).
Întreprinderea şi-a propus ca obiective principale următoarele:
- pe termen scurt – implementarea proiectului de investiţii; achiziţionarea utilajului modern destinat creşterii puilor; creşterea numărului de pui achiziționati pe parcursul ciclurilor de producţie; îmbunătăţirea condiţiilor de creştere a puilor; reducerea mortalităţii puilor; încasarea sumei de aproximativ 1 mln lei din primul an al activităţii;
- pe termen lung – fidelizarea clienţilor pe piaţa regională; dezvoltarea şi extinderea canalelor de distribuţie; extinderea domeniului de activitate.
Personalul întreprinderii va fi format din 12 angajaţi: 1 director, 1 contabil-şef, 8 operatori ai fermei de păsări şi 2 paznici. Directorul se va ocupa cu organizarea activităţii în întreprindere, cu circuitul documentelor necesare, circuitul evidenței contabile, angajarea personalului, încheierea tranzacţiilor necesare şi executarea balanţei anuale. Angajaţii aleşi vor proveni din oraşul în care activează întreprinderea, vor fi instruiţi şi testaţi la locul de muncă şi vor lucra în regim de muncă permanent, în urma încheierii unui contract.
Întreprinderea se va ocupa cu comercializarea cărnii de pui broiler. Aceşti pui dispun de un grad ridicat de rezistenţă, din punct de vedere al ratei de supravieţuire (96%), iar carnea acestora deţine calităţi gustative deosebite. Puii vor fi sacrificaţi la 42 de zile. Produsele finite vor fi destinate comercializării pe piaţa internă, fiind livrate în regim angro către magazinele comerciale din zonă.
În ce priveşte concurența, în urma analizei realizate în cadrul acestui plan de afaceri s-a constatat că întreprinderea nu dispune de concurenţi în zona respectivă. Pentru promovarea produselor, întreprinderea va avea în vedere doar asigurarea unei calităţi superioare a acestora.
Întreprinderea va ţine cont de impactul asupra mediului înconjurător încă de la punerea în funcţiune a fermei. În acest sens, ferma va fi dotată cu utilităţi destinate adunării gunoiului şi cu o groapă betonată construită special pentru adunarea acestuia. Gunoiul se va păstra pe durata arderii şi descompunerii, urmând ca apoi să fie transportat pentru a fi folosit ca îngrăşământ pe câmpuri.
Acest plan de afaceri prevede următoarele riscuri:
- riscul tehnologic – este minim, datorită achiziţionării de utilaje de producţie moderne;
- riscul de boală – prevenit prin vaccinarea puilor, dar şi prin deratizarea şi dezinsecţia încăperilor;
- riscul incapacităţii de plată – după calculele făcute, s-a constatat că riscul acesta este minim;
Indicatorii financiari obţinuţi în acest plan de afaceri indică o situaţie financiară viitoare favorabilă. Investiţia iniţială va putea fi recuperată, în urma estimărilor făcute, în 4,2 ani de la punerea în funcţiune.