
Activitatea principală a societății vizate în prezentul plan de afaceri va fi reprezentată de creșterea păsărilor (pentru carne) și se va desfăşura pe terenul de 1 ha, aportat de către fondatori şi care se doreşte a fi valorificat. Societatea îşi propune ca misiune, valorificarea potenţialului producţiei de ouă la nivel local, astfel încât să le ofere consumatorilor produse de calitate superioară.
Obiectivul general al planului de afaceri este să asigure producţia de ouă în 3 zone specifice din judeţul Alba. În acest sens, societatea îşi propune îndeplinirea următoarelor obiective:
– Obiective calitative: dezvoltarea şi menţinerea unei imagini favorabile pe piaţa distribuitorilor de ouă la nivel zonal; crearea unei imagini în mintea potenţialilor clienţi de fermă de la care se pot procura în cel mai simplu mod ouă de găină calitative; formarea unor relaţii de încredere şi profesionalism cu furnizorii şi distribuitorii; promovarea pe piaţă şi consolidarea imaginii prin intermediul promoţiilor şi campaniilor destinate fidelizării; dezvoltarea unor relaţii de loialitate ale clienţilor faţă de produsele oferite; specializarea în mod exclusiv pe avicultura ecologică;
– Obiective cantitative: elaborarea unui portofoliu de cel puțin 20 de clienţi; atingerea unei cifre de afaceri de minim 700.000 de euro, apoi de 875.000 euro; creşterea profitabilităţii producţiei cu 20%; extinderea portofoliului actual de clienţi (intermediari) cu 30%; actualizarea tehnologiilor prin reinvestiția a 80% din profitul obţinut;
Îndeplinirea obiectivelor propuse se va realiza printr-un un sistem bine organizat al producţiei şi o strategie flexibilă şi avantajoasă de distribuţie. În plus, pentru obţinerea succesului pe piaţă, accentul va fi pus pe mijloacele de promovare.
În ce priveşte analiza pieţei în prezentul plan de afaceri, în România predomină influenţa negativă a producţiei de ouă. În doar cca. 7 luni din an, mai exact aprilie-septembrie, se produc 5,5 miliarde de ouă care, alături de cele 0,6 miliarde de ouă produse din sectorul industrial pe durata aceleiaşi perioade, asigură populaţiei aproximativ 1 miliard de ouă/lună, adică aproximativ 40 de ouă/lună la nivel de locuitor. În schimb, în celelalte luni ale anului predomină pe piaţa internă ouăle produse de sectorul industrial (0,5 miliarde). Acestea asigură doar 10 milioane de ouă/lună, mai exact 4,5 ouă pe cap de locuitor.
Acest fapt duce la creşterea excesivă a preţului ouălor şi la masive importuri de ouă în timpul anotimpului rece.
În prezent, în România sunt produse 1,2 miliarde ouă în condiţii industriale, îndeplinind condiţiile necesare pentru a putea fi comercializate conform HG 415/2004 (mai exact să fie sortate, ambalate, marcate, păstrate la temperatura de max. 14°C). În schimb, cele cca. 5,5 miliarde ouă produse în gospodăriile ţărăneşti nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de HG 415/2004 pentru a putea fi comercializate. În consecinţă, nu este asigurat numărul de ouă pe cap de locuitor, necesar pentru o hrănire raţională. Astfel, înfiinţarea de exploataţii avicole nu este numai în interesul noilor producători avicoli ci este de interes naţional.
Clienţii vizaţi de prezentul plan de afaceri sunt: distribuitorii, persoanele juridice, centrele comerciale, supermarketurile, clienţii interesaţi de construirea/consolidarea unor valori precum calitatea şi cei deschişi la introducerea de noi produse consumatorului final. Mai mult decât atât, planul de afaceri vizează menţinerea şi fidelizarea clienţilor pe termen lung, atragerea unor noi firme, precum şi pătrunderea pe piaţa centrelor comerciale de tip hipermarket.
În ce priveşte concurența, aceasta este una puternică la nivel de industrie, reprezentată atât prin concurenţi direcţi (principalele companii naţionale de distribuţie; fermele de ouătoare unde păsările sunt crescute în baterii) şi concurenţi indirecţi (ferme de alte tipuri de ouă; producători individuali de ouă), cât şi prin surse de concurenţă viitoare (fermele avicole ecologice).
Planul de marketing cuprinde următoarele obiective: câştigarea unui renume la nivel zonal; crearea unei imagini profesioniste; atingerea targetului propus (7.300,000 ouă vândute/an) şi dezvoltarea reţelei (minim 20 de distribuitori). Strategia de vânzări vizează crearea unui portofoliu de clienţi la intrarea societăţii pe piaţă iar tehnica de vânzare constă în contactarea reprezentanţilor companiilor prin intermediul telefonului, pentru a prezenta oferta de produse în cadrul unor întâlniri. Pentru promovare, ferma va avea atât un logo cât şi un slogan propriu, iar promovarea va avea loc atât în mediul online cât şi prin intermediul materialelor promoţionale.
Ferma va avea o capacitate de 32.000 de găini ouătoare. Ouăle vor fi ambalate, etichetate şi distribuite centrelor comerciale zonale.
Investiţia necesită un teren total de 1 ha pentru dezvoltarea activităţii. Terenul este deţinut de cei doi fondatori care şi-au propus să-l valorifice. Planul de afaceri vizează construirea a 4 hale, a căror suprafaţă totală este de 4000 mp. O hală va fi închisă, fără ferestre, şi va fi prevăzută cu un sistem de ventilaţie. Pe lângă hale, se va construi un depozit de 900 mp pentru furaje, materiale, instalaţii, etc; şi o clădire de birouri de 1600 mp. Cei 3.500 mp rămaşi vor fi folosiţi pentru silozuri, ca zonă logistică sau pentru dezvoltări ulterioare.
În prezentul plan de afaceri se va opta pentru creşterea găinilor pe aşternut permanent, la sol. În acest caz, fiecare hală va fi populată cu 8000 puicuţe de 16 săptămâni. După vârsta de 77-80 de săptămâni, puicuţele vor fi sacrificate şi înlocuite. Utilajele din hală vor asigura un hrănitor tronconic la 40-50 găini şi o adăpătoare circulară la 100 de găini.
Din punct de vedere financiar, acest plan de afaceri necesită o investiţie iniţială de 1.300.000 de euro. Un investitor implicat pasiv în activitatea societăţii va contribui financiar pentru obţinerea sumei. Mai mult decât atât, este estimată o creştere a veniturilor cu 25% anual, încă din al doilea an de funcţionare. Investitorii care doresc să finanțeze afacerea, sau doar o parte din afacere, vor beneficia de 30% cota parte din capitalul social în urma investiției.
Comentarii recente